Al eerder schreef ik over beleggen met Peaks. Dat ik daarmee gestart ben en dat ik daar in eerste instantie best enthousiast over ben. In dit artikel ga ik verder in op de mogelijkheden van beleggen met Peaks en ik neem met name de kosten onder de loep.

BELEGGEN MET PEAKS

Beleggen met Peaks is eigenlijk heel simpel. Je downloadt de app, je vult je gegevens in en kiest een portfolio. Je kunt om te beginnen een eenmalig bedrag inleggen en/of instellen dat je je wisselgeld wekelijks gaat inleggen. Dit werkt zo. Wanneer jij in de winkel een bedrag van € 2,56 betaalt, zal Peaks € 0,44 toevoegen aan je beleggingen. Peaks voegt het totaal aan wisselgeld van die week in één keer toe aan je beleggingen. Daarnaast kun je er nog voor kiezen om de verdubbelaar aan te zetten en er daarmee voor te kiezen om je wisselgeld x2 (of x3 of x4) toe te voegen. Ook kun je nog eenmalige bedragen inleggen, periodiek een inleg vast instellen en je meevallers die je hebt ontvangen beleggen. 

Beleggen met wisselgeld

IN WELKE PRODUCTEN BELEG JE MET PEAKS?

Je kunt bij Peaks niet zelf de producten kiezen waarin je gaat beleggen. Er zijn namelijk vier portfolio’s waaruit je kunt kiezen: MILD, PITTIG, SCHERP en HEET. Deze benamingen staan gelijk aan de verhoudingen voor de producten waarin je belegt. Voor MILD is de verhouding waarin je belegt 30/70 en voor het beleggingsprofiel HEET is de verhouding 90/10. Dit houdt in dat er bij MILD voor 30% wordt belegd in aandelenfondsen en voor 70% in obligaties. Voor het beleggingsprofiel HEET wordt 90% belegd in aandelenfondsen (ETF’s) en voor 10% in obligatiefondsen. De verhouding van de andere twee beleggingsprofielen zit daar tussenin. 

De keuze voor één van deze portfolio’s heeft o.a. te maken met de de tijd die jij voor jezelf kiest dat je inleg de tijd heeft om te renderen en het risico dat je wilt nemen. Kun je nog heel lang beleggen dan zou je bijv. voor een wat scherper profiel kunnen kiezen (met dus tegelijk wat meer risico) dat meer belegt in aandelenfondsen in plaats van obligaties. Op de website van Peaks kun je zien wat de verdeling van je portfolio is, het verwachte rendement en de tijd dat wordt geadviseerd om je inleg te laten staan.

Peaks portfolio mild

DE VOORDELEN VAN BELEGGEN MET PEAKS

  • Beleggen via Peaks is eenvoudig, doordat je maar uit 4 portfolio’s kunt kiezen. De benaming van de portfolio’s geeft indirect al het risicoprofiel aan. Ook is de app eenvoudig in het gebruik.
  • Door de eenvoud is beleggen met Peaks laagdrempelig en daardoor, in mijn ogen, toegankelijk voor (bijna) iedereen. 
  • Peaks is een app van de Rabobank. Daardoor voelde het op de één of ander manier voor mij direct betrouwbaar(der). 
  • Met de kortingscode die je krijgt wanneer je de app installeert, kun je anderen uitnodigen om zich aan te melden bij Peaks. Zo krijg je samen korting en dat is een leuke bijkomstigheid. Wil jij starten met Peaks? Dan kun je mijn kortingscode gebruiken: ANNEMC89Q . Wanneer je die gebruikt, heb je gelijk € 5 tegoed te pakken! Tevens kun je daarna je eigen kortingscode delen. 

DE NADELEN VAN BELEGGEN MET PEAKS

  • Eén van de nadelen van beleggen via Peaks is dat je niet zelf kunt kiezen voor een beleggingsproduct. Je kiest één van de vier portfolio’s en dat is het. Maar dat is tegelijk ook een groot voordeel. Wanneer je bijvoorbeeld op Morningstar gaat kijken naar ETF’s dan is dat voor de beginnende belegger een doolhof. Wat moet je kiezen? Hier is de keuze al voor je gemaakt. Dat kan een voordeel zijn, maar ook zeker een nadeel. 
  • Je kunt op dit moment alleen je wisselgeld beleggen wanneer je bankiert bij de Rabobank, ING en ABN AMRO. Zit je bij een andere bank dan kun je kiezen voor eenmalige of periodieke overboekingen. 
  • De kosten van beleggen met Peaks kunnen een nadeel zijn. Zie ook hieronder.
Kosten beleggen met Peaks

DE KOSTEN VAN BELEGGEN MET PEAKS

In bovenstaand overzicht zijn de kosten van het beleggen met Peaks vermeld. Wanneer je start met Peaks is de app de eerste 3 maanden gratis. Daarna kosten het € 1 per maand (wanneer je minder dan € 2.500 hebt ingelegd). Op zich lijkt dat niet veel, maar wanneer je bijvoorbeeld alleen een eenmalige inleg doet van € 100 zijn de kosten van de app toch 12%. Probeer dat maar eens goed te maken met je rendement. Laten we dat hieronder eens doorrekenen.  

Stel dat je € 200 hebt ingelegd bij Peaks. Dit heb je bijvoorbeeld ingelegd in het portfolio PITTIG. Daarna leg je iedere maand € 30 in. Dit doe je voor een periode van vijf jaar. Na die vijf jaar heb je in totaal € 57 aan kosten van Peaks gehad en nog €17 aan fondskosten en transactiekosten. Dit is in totaal 1,53% van je inleg. Zie ook onderstaande afbeelding. Peaks schat in dat je rendement bij dit portfolio 4,33% zal zijn en na aftrek van de kosten resteert dan nog een rendement van 2,77 per jaar. Persoonlijk vind ik dan dat er bij dit rekenvoorbeeld een groot deel van het rendement opgaat aan de kosten.

Kosten pittig portfolio

Op de website van Peaks is een handige rekentool die eenvoudig laat zien wat de kosten zijn bij een bepaalde inleg en looptijd. De procentuele kosten gaan namelijk omlaag naarmate je meer inlegt. Je zult in mijn ogen dus al grotere bedragen moeten inleggen om nog een redelijk verwacht rendement over te houden. Maar wanneer je van plan bent om toch met die grotere bedragen te gaan beleggen is het maar de vraag of je dat met Peaks moet gaan doen en niet meer keuzevrijheid zou willen hebben. 

WAAROM IK TÓCH ENTHOUSIAST BEN OVER PEAKS

Voor veel mensen, tot voor kort ook voor mij, is beleggen iets waarvan ze denken dat het niet voor hen is weggelegd. Dat beleggen alleen voor mensen is die een grote zak met geld hebben of die er voor gestudeerd hebben. Peaks helpt je om de stap te zetten om toch de wereld van de beleggingen te gaan ontdekken. Het is een keuze om dan de hogere kosten (tijdelijk) maar voor lief nemen. De vraag is ook wat het alternatief is. Wanneer dat is om je geld op je bankrekening te laten staan, dan is het rendement van Peaks, naar verwachting, altijd nog hoger.

WAT BEN IK ZELF VAN PLAN MET PEAKS?

Ik twijfel nog wat te doen. Ik ben op zich gecharmeerd van deze app, maar wanneer je puur naar de kosten en het te verwachten rendement kijkt, dan zul je echt grotere bedragen en een scherp portfolio moeten kiezen, wil je nog rendement van enige omvang overhouden. Wanneer je grotere bedragen gaat storten, kan ik mij voorstellen dat je juist meer keuzevrijheid wilt hebben dan alleen bovengenoemde 4 portfolio’s en ervoor kiest om op een andere manier te beleggen. Dat laatste geldt ook voor mij. 

Het account bij Peaks houd ik voorlopig nog even aan en ik kijk welke kant dat op gaat. Naast de € 100 die ik gestort heb, ga ik voor dit moment nog geen extra periodieke stortingen doen. Daarnaast heb ik nog 2 maanden voordat ik ook daadwerkelijk kosten voor de app moet gaan betalen en wellicht ontvang ik aan de hand van de gedeelde kortingscode nog een paar extra vergoedingen en kan ik die gebruiken ter dekking van de kosten. We gaan het zien. 

BELEGGEN VIA DEGIRO

Nadat ik begonnen ben met beleggen via Peaks, heb ik een paar weken later een account geopend bij DEGIRO, met als één van de redenen de lage kosten die zij berekenen (zeker wanneer je kiest uit de producten van hun kernselectie). DEGIRO is een grote Nederlandse broker. Via hen kun je beleggen op de beurs. Ik heb geïnvesteerd in een ETF waar ik later nog meer over zal noemen. De bedoeling is om in de toekomst maandelijkse bedragen te storten in mijn beleggingsaccount en nog meer ETF’s en /of aandelen te kopen. Maar daarover later meer. 

KORTINGSCODE PEAKS

Ben je na bovenstaand verhaal enthousiast geworden geworden om de stap te zetten en ook te gaan beleggen via Peaks, klik dan op bovenstaande banner en gebruik de kortingscode ANNEMC89Q . Wanneer je die gebruikt, heb je gelijk € 5 beleggingstegoed te pakken (zolang deze actie bij Peaks geldt)! Tevens kun je daarna je eigen kortingscode delen en ontvang je mogelijk ook nog een vergoeding wanneer je deze code deelt met anderen. 

BEGINNEN MET BELEGGEN

Wil je echt zelf beginnen met beleggen, maar weet je er eigenlijk nog niet zoveel vanaf, dan raad ik je aan sowieso de boeken Blondjes Beleggen Beter en Miljonair met een gewone baan te lezen. Daarin staat al veel basisinformatie vermeld om de eerste stap naar beleggen te zetten. Beide boeken heb ik trouwens niet gelezen, maar geluisterd via de Kobo-app. Beide boeken kun je dan gratis lezen en luisteren wanneer je een abonnement hebt. Luisteren heeft mijn voorkeur omdat je dan ondertussen nog andere (huishoudelijke) zaken kunt doen, twee vliegen in één klap naar mijn idee. 

 

Let op! Zoals eerder genoemd, ben ik geen professionele belegger en raad ik je aan je zelf goed te informeren wanneer je start met beleggen. ‘Beleggen kent risico’s. Je kunt een deel van je inleg verliezen.’