Hoe kun je passief inkomen genereren door een E-book te schrijven? Hoe werkt dit en wat zijn de voordelen en de nadelen? In dit artikel geef ik je alle ins- en outs hierover. Lees snel verder!

 

HOE WERKT HET?

Allereerst, wat is een E-book? Kortgezegd is het een elektronisch boek, meestal in pdf-formaat. Dit kan een boek van enkele pagina’s zijn, maar ook van enkele honderden pagina’s. Het boek is digitaal te versturen, vaak via de email en bevat informatie over een bepaald onderwerp. Dit kan van alles zijn, van ‘De 10 tips om beter gevonden te worden in Google’ tot ‘10.000 bouwtekeningen van Fred ‘ (deze laatste vind ik met name een geweldig idee voor een E-book, dus ik noem hem even ter inspiratie).

Hoe kun je met een E-book passief inkomen genereren? Eigenlijk heel eenvoudig door dit E-book te verkopen. Verkopen? Ja, inderdaad verkopen. Willen mensen daar dan voor betalen? Jazeker, wanneer je een waardevol en interessant E-book te koop hebt, willen mensen daar zeker voor betalen. Een juiste combinatie van de inhoud van je E-book en de prijs die je er voor vraagt is daarbij cruciaal. Wanneer iemand écht geïnteresseerd is in het onderwerp van je E-book zal hij of zij daar zeker voor willen betalen. Juist dan gaan ze het E-book ook lezen. Er zijn vele E-books over allerlei onderwerpen gratis te downloaden van het internet, maar mijn ervaring is dat deze ook best vaak ongelezen in de inbox blijven staan.

 

VAN START MET JE E-BOOK

Hoe ga je hiermee beginnen? Allereerst zul je een E-book moeten schrijven. Kies daarbij voor een onderwerp dat aansprekend is en waar mensen écht wat aan hebben. Veel informatie (eigenlijk alles) is op internet te vinden en de meerwaarde van een E-book is dat je het kant-en-klaar aanbied. In mijn ogen is het vanzelfsprekend dat het een onderwerp moet zijn waar je affiniteit mee hebt, dan kun je de beste waarde bieden. Maar je kunt het schrijven van een E-book ook uitbesteden.

Ebook

Wanneer je het E-book hebt geschreven, zul je deze moeten vormgeven. Ook dit kun je uitbesteden, maar wanneer je de kosten laag wilt houden, kun je dit ook prima zelf doen. Dit zou je bijvoorbeeld kunnen doen met het ontwerpprogramma Canva. Dit is een heel makkelijk te gebruiken programma waarvoor je je gratis kunt aanmelden. Wil je toegang tot meer mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld het uploaden van je logo of het instellen van je eigen kleurcodes, dan kun je de pro-versie aanschaffen (aanrader!).

Wanneer je het E-book gereed hebt, zul je deze op een bepaalde manier moeten aanbieden. Dit kun je het beste doen op een website. Wanneer je nog geen website hebt, kun je wellicht beginnen met een eenvoudige website met alleen een verkooppagina, deze kun je later altijd nog uitbreiden. Je koppelt deze daarna met een webshop (Woocommerce), een betaalmodule (Mollie) en een emailprogramma (Mailblue, dit is de Nederlandse versie van ActiveCampaign, heel fijn programma om mee te werken). 

AANDACHTSPUNTEN

Er zijn een aantal aandachtspunten wanneer je een E-book te koop aanbiedt. Allereerst is dit het vaststellen van de prijs van je E-book. Dit is uiteraard helemaal afhankelijk van de waarde die je levert. Uiteraard kun je hiermee variëren om te kijken wat voor jouw E-book het beste werkt. Houd daarnaast het volgende nog in het achterhoofd. Wanneer je een lage prijs vraagt, zullen mensen sneller geneigd zijn je E-book te kopen ondanks dat ze jou als schrijver wellicht helemaal nog niet kennen. Vraag je een hogere prijs, dan zullen de bezoekers van je website mogelijk minder snel tot een koop overgaan wanneer ze jou of jouw producten nog niet kennen.

Wanneer je E-book gereed is om te worden verkocht, zijn de verkopen afhankelijk van het aantal bezoekers van je website. Hoe meer bezoekers, hoe meer verkopen. Maar ook, hoe meer relevante bezoekers, hoe meer verkopen. Het is dus zaak om zoveel mogelijk relevante bezoekers naar je website te leiden. Dit kan op verschillende manieren. Allereerst door hoog in de zoekresultaten van Google te komen. Dit kun je doen door steeds weer waardevolle content op je pagina te plaatsen en door je SEO (zoekmachineoptimalisatie) goed in te zetten. Daarnaast kun je gebruik maken van affiliate marketing en je aan melden bij bijvoorbeeld een website als Paypro. Andere websites plaatsen dan een link naar jouw E-book op hun website waardoor je meer verkeer naar je website krijgt. 

WAT ZIJN DE VOORDELEN EN NADELEN?

Het lijkt heel eenvoudig, maar is dat het ook? En wat zijn de nadelen van passief inkomen door het schrijven van een E-book?

BEOORDELING PASSIEF INKOMEN

Aan de hand van vijf criteria zijnde investeringsniveau, mate van passiviteit, rendement, risico en persoonlijke voorkeur beoordeel ik deze vorm van passief inkomen. Een plus betekent dat het een positieve uitkomst (dus bijdraagt aan het gaan toepassen van deze vorm van passief inkomen) is een min betekent een negatieve uitkomst. Aan het eind volgt mijn persoonlijke conclusie van deze manier van passief inkomen.

Investeringsniveau

Het investeringsniveau is laag. Het E-book kun je zelf schrijven en opmaken. Wel heb je een website nodig, ook deze kan eenvoudig zijn. 

P

Investeringsniveau

Mate van passiviteit

De mate van passiviteit is laag. Je schrijft één keer het E-book en daarna gaat de verkoop en het versturen van het E-book automatisch. Je hebt er zelf dus geen omkijken naar. Belangrijk om nog te vermelden is dat het trekken van bezoekers naar je website mogelijk wel de nodige inspanning vergt. 

P

Mate van passiviteit

Rendement

Het rendement van het verkopen van een E-book is lastig in te schatten en uiteraard afhankelijk van de prijs van het E-book en de aantallen die je verkoopt. Wanneer je je E-book een tijdje online hebt staan kun je mogelijk aan de aantallen van de bezoekers, de CTR (click-throuh-rate, oftewel hoeveel mensen klikken op jouw link naar je E-book), en de conversie-rate (hoeveel mensen gaan over tot aankoop van jouw E-book) een inschatting maken van de toekomstige  opbrengst van je E-book. Wanneer je eenmaal het E-book online hebt staan, zijn de verdere kosten minimaal. 

P

Rendement

Risico

Het risico van een het maken en verkopen van een E-book is minimaal. Met name de tijd die je erin steekt, is de investering waar je risico mee loopt. 

P

Risico

Persoonlijke voorkeur

Of dit een vorm van passief inkomen is die voor jou zou kunnen werken is heel persoonlijk. Je zult het leuk moeten vinden om de tijd in het schrijven van een E-book te steken en alle daarbij horende zaken. 

P

Persoonlijke voorkeur

Conclusie

Samenvattend kun je in mijn ogen stellen dat dit een hele mooi manier van passief inkomen is. Je steekt één keer tijd in het samenstellen en ontwerpen van het E-book en daarna gaat de verkoop automatisch. Het mogelijke werk gaat dan zitten in het trekken van bezoekers naar je website. 

Wanneer ik naar mijzelf kijk, vind ik het momenteel lastig om te bedenken welk soort E-book ik leuk zou vinden om te schrijven wat mensen zou aanspreken en zouden willen kopen. Een mogelijkheid zou zijn om alles wat op deze website staat en komt te staan te bundelen en dit als E-book aan te bieden. Wordt vervolgd. 

R

Conclusie