Hoe kun je passief inkomen verdienen door het aanbieden van een online cursus? Wat zijn de voor- en nadelen? In dit artikel bekijk ik de mogelijkheden van een online cursus in combinatie met het verdienen van passief inkomen.

 

WAT IS EEN ONLINE CURSUS?

Een online cursus is een cursus waarmee je kennis deelt via een cursus die mensen thuis achter de computer kunnen volgen. Dit kan een cursus zijn die gaat over beleggen, maar ook over schilderen, breien, piano leren spelen of gitaar. Je kunt het dus zo gek niet bedenken of er is een online cursus voor! Zeker in de huidige tijd, wanneer bijna iedereen een volle agenda heeft, is het fijn om een cursus te volgen op de momenten dat het jou uitkomt. Dat is één van de redenen dat online cursussen tegenwoordig heel populair zijn. 

Online training breien

HOE WERKT HET?

Allereerst zul je een onderwerp voor de cursus moeten bedenken. Waar kun jij mee helpen? Vaak is dit een onderwerp waar je al een bepaalde passie voor hebt of waar je al les in geeft. Een pianoleraar die een online cursus heeft gemaakt om te leren pianospelen of iemand die zijn liefde voor honden heeft omgezet in een cursus over honden verzorgen, etc. 

Je kunt de cursus op verschillende manieren vormgeven. Een combinatie van opgenomen video’s waarin de trainer zijn kennis deelt en een vorm van geschreven informatie zoals mails of een werkboek is wat je vaak ziet. Kijk daarbij ook goed wat bij jouw onderwerp het beste past. Daarnaast is er ook nog de mogelijkheid om een online community te maken (via Facebook, Instagram of via je online leeromgeving zoals Wishlist) waarin je informatie met de andere cursisten kunt delen en vragen stellen.

Wanneer je de cursus gereed hebt, zul je de cursus moeten aanbieden zodat men weet ze deze cursus bij jou kunnen gaan volgen. Daarvoor kun je je huidige klantenkring benaderen, maar ook kun je berichten plaatsen op Facebook, Instagram, maar ook kun je klanten krijgen via het organische verkeer op je internetpagina. Uiteraard kun je ook werken met affiliate marketing waarbij anderen een link naar jouw cursus op hun website plaatsen.

WAAROM IS DIT PASSIEF INKOMEN?

Wanneer je een online cursus hebt gemaakt kun je die zo inrichten dat alles automatisch gaat. Iemand koopt dan de cursus op jouw website en ontvangt daarna de toegang voor de online leeromgeving per email. De cursist kan daarna aan de slag met de cursus. 

Maar je kunt de cursus ook iets minder passief te maken door bijvoorbeeld nog persoonlijke coaching aan te bieden of door een online groepsbijeenkomst in te plannen. Wanneer de cursus volledig passief is, en daarmee bedoel ik dus dat je zelf niets meer hoeft te doen na het moment van verkoop, is deze maximaal op te schalen en kun je daarmee dus ook een maximale opbrengst behalen. 

Video opnemen online training

AANDACHTSPUNTEN BIJ EEN ONLINE CURSUS

Zoals eerder al genoemd kun je een online cursus net zo samenstellen als je zelf wilt en als dat past bij jouw onderwerp. Een aantal zaken waaraan je nog zou kunnen denken zijn:

  • Hoe passief is de cursus voor jou? Ben jij beschikbaar voor hulpvragen? Is er een online community waar je aanwezig bent? Krijgen de cursisten een persoonlijk 1-op-1 moment met jou?
  • Start je de cursus op een bepaalde dag of kunnen mensen op ieder moment starten? 
  • Hebben de cursisten in één keer de beschikking over de volledige cursusinhoud of komt er periodiek een deel van de cursus vrij (content dripping)?
  • Op welke manier ga je de cursus vormgeven? Met video, werkboeken of per email? Houd je nog een (online) bijeenkomst?
  • Op welke manier ga je de cursus aanbieden, via de mail, via een online leeromgeving of via Facebook?
  • Voor welke prijs ga je de cursus aanbieden?
  • Wanneer iemand zich inschrijft voor jouw cursus of training ontvangt deze dan toegang voor een bepaalde periode of heeft deze dan lifetime access?
  • Na het afronden van de cursus kun je eventueel een aanvullend programma aanbieden om nog dieper op de stof in te gaan of om nog een ander onderdeel van jouw onderwerp te belichten. 

VOORDELEN EN NADELEN

Ergens lijkt het heel eenvoudig, je steekt er even wat tijd in om de cursus te maken en online te zetten en hoppa, de verkopen stromen binnen. Maar is het echt zo eenvoudig? 

BEOORDELING PASSIEF INKOMEN

Aan de hand van vijf criteria zijnde investeringsniveau, mate van passiviteit, rendement, risico en persoonlijke voorkeur beoordeel ik deze vorm van passief inkomen. 

Investeringsniveau

Het investeringsniveau is in beginsel niet hoog. Je kunt op verschillende manieren je cursus vormgeven en dat hoeft niet direct veel te kosten. Je kunt bijvoorbeeld filmpjes opnemen met je eigen telefoon. Wel kan het aanmaken van een website en het instellen van een leeromgeving een investering zijn. Laat je daarover goed informeren. 

R

Investeringsniveau

Mate van passiviteit

Het is afhankelijk van de manier waarop je de cursus aanbiedt, hoe passief deze zal zijn. Maar wanneer je alle/veel zaken automatisch inregelt, kan het heel passief zijn. 

R

Mate van passiviteit

Rendement

Het rendement is afhankelijk van het aantal verkopen dat je behaalt en de prijs die je voor de cursus vraagt. Doordat het mogelijk is om met een online cursus maximaal op te schalen kan het rendement dat je kunt behalen ook oneindig zijn.

R

Rendement

Risico

Het financiële risico dat je loopt is minimaal. Je loopt met name het risico dat je veel tijd steekt in het maken van de cursus en dat deze daarna slecht verkoopt. 

R

Risico

Persoonlijke voorkeur

Of dit een manier van passief inkomen is die bij jou past, zul je zelf moeten beoordelen. Toch is dit tegenwoordig een hele mooie manier om jouw passie en kennis over te brengen aan een groter publiek. 

R

Risico

Conclusie

Passief inkomen door een online training is een mooie manier om passief inkomen te genereren. Het opzetten van een online training kost mogelijk veel tijd, maar wanneer je deze zó inricht dat je er relatief weinig tijd meer aan hoeft te besteden, kun je gaan opschalen zodat jouw cursus passief inkomen gaat creëren.

R

Conclusie

AFSLUITEND 

Wat is jouw passie, wat kun jij goed en hoe zou je daar een online programma van kunnen maken? Ik ben benieuwd, laat het mij hieronder in de reacties weten. Of heb je misschien al een online programma? Zet dan een link in de reacties hieronder, ik vind het altijd leuk om te zien welke verschillende onderwerpen je in een online programma kunt gieten!