Hoe werkt het?

Passief inkomen door de verhuur van je camper of caravan? Wanneer je deze in eigendom hebt, zul je deze mogelijk maar een aantal malen per jaar zelf gebruiken. Hoe mooi zou het dan zijn dat wanneer de caravan of camper toch niet wordt gebruikt, je daar passief inkomen mee kan verdienen. Dus passief inkomen door de verhuur van je camper of caravan is dat mogelijk? Lees onderstaand blog.

Er zijn verschillende mogelijkheden om je caravan of camper te verhuren. Dit zou je zelf kunnen doen via een eigen website, via Marktplaats of via mond-op-mond-reclame. Maar ook heb je verschillende verhuursites zoals bijvoorbeeld Camptoo en Goboony. Op deze websites kun je je caravan of camper te huur aanbieden. Op de websites staan foto’s van de caravan of camper, de prijs, omschrijving en wanneer de caravan of camper nog beschikbaar is. Tevens vindt de financiële afhandeling via deze websites plaats.

 

Wat zijn de voordelen en nadelen?

Het lijkt erg mooi, zeker in de zomermaanden is de vraag naar huurcaravans en -campers groot en kun je er leuke bedragen mee verdienen. Maar is het ook zo lucratief en wat zijn de nadelen?

Beoordeling passief inkomen

Aan de hand van vijf criteria zijnde investeringsniveau, mate van passiviteit, rendement, risico en persoonlijke voorkeur beoordeel ik deze vorm van passief inkomen. Een plus betekent dat het een positieve uitkomst (dus bijdraagt aan het gaan toepassen van deze vorm van passief inkomen) is een min betekent een negatieve uitkomst. Aan het eind volgt mijn persoonlijke conclusie van deze manier van passief inkomen.

Investeringsniveau

Het investeringsniveau ligt met name aan je persoonlijke situatie. Wanneer jij op dit moment al een caravan of camper bezit, is de investering minimaal. In mijn geval bezit ik deze niet en zal ik deze aan moeten schaffen. Campers kun je in verschillende prijsklassen kopen maar ik verwacht bij de aankoop toch al gauw € 10.000 neer te moeten leggen voor een camper die goed te verhuren zal zijn.

O

Investeringsniveau

Mate van passiviteit

In hoeverre is hier sprake van passief inkomen en hoe passief is dat dan? In mijn ogen is er sprake van gemiddeld passief inkomen. Het is niet zo dat je er niets voor hoeft te doen. Met name de administratieve afhandeling en het regelmatig ontvangen van de huurders en hen uitleg geven over de camper maakt het minder passief. Dit laatste is mogelijk ook uit te besteden.

P

Mate van passiviteit

Rendement

De opbrengst van verhuur is heel verschillend en afhankelijk van welk soort caravan of camper je aanbiedt, de leeftijd, het aantal personen, de faciliteiten welke de caravan of camper heeft en het seizoen dat de caravan of camper wordt verhuurd. De verhuurprijs van de campers varieert in het hoogseizoen van € 70 tot meer dan € 200 per dag. Een caravan daarentegen is goedkoper en is in het hoogseizoen al te huur voor € 30 per dag.

Daarnaast is het afwachten wat de verhuurgraad is. Hoe vaak kun je de caravan of camper verhuren? Is dit alleen tijdens de zomermaanden of ook in het voor- of najaar?

Tevens moeten de kosten niet uit het oog worden verloren. De jaarlijkse kosten van onderhoud, verzekering, mrb, advertentiekosten etc zijn niet gering. Hoe hoog je rendement is, is dus met name afhankelijk of je al een caravan of camper bezit en of de opbrengst dus eigenlijk alleen maar extra is want de reguliere kosten heb je toch al. 

P

Rendement

Risico

Het risico van de verhuur is in theorie gering. Je kunt de huurders een contract laten tekenen met daarin de voorwaarden en hen een borg laten betalen. Daarnaast kun je een gps-tracker op je caravan of camper plaatsen zodat je weet waar deze zich bevindt bij diefstal. Wat wel een punt van aandacht is dat door gebruik van de camper er het risico is dat zaken stuk gaan. 

P

Risico

Persoonlijke voorkeur

Dit lijkt mij een goede en leuke manier van passief inkomen wanneer je al een camper bezit. De camper gebruik je waarschijnlijk toch niet elk weekend of elke vakantie dus hoe handig is het dan om deze te verhuren!

P

Persoonlijke voorkeur

Conclusie

Het verhuren van een caravan of camper lijkt mij een goede manier van passief inkomen wanneer je al een caravan of camper bezit. Wanneer je deze nog niet in eigendom hebt, zul je goed moeten kijken wat de investering is, wat de jaarlijkse kosten zijn en wat de mogelijke opbrengst is. Zet dat naast de tijd die het kost om de caravan of camper schoon te maken, op te halen bij de stalling, het geven van uitleg, etc, en beoordeel dan of dit een geschikte manier van passief inkomen is voor jou.

Persoonlijk lijkt mij dit een hele leuke manier van passief inkomen. Je hebt er relatief weinig werk mee, de opbrengst is goed en je hebt contact met andere mensen. Zelf gaan wij dit jaar voor het eerst met een camper op vakantie die wij hebben gehuurd via Camptoo. Dus wanneer wij daarover enthousiast zijn zou het maar zo kunnen zijn dat wij de aankoop van een camper in combinatie met verhuur zullen overwegen.

R

Conclusie