Hoe kun je passief inkomen genereren door te beleggen op de beurs? Wat zijn de voor- en nadelen? Hoe begin je eigenlijk met beleggen? In dit artikel geef ik je meer informatie hierover en lees je hoe je, net als mij, kunt beginnen met beleggen op de beurs. Lees snel verder wanneer je hier meer over wilt weten!

Momenteel is de rente op spaarrekeningen laag en feitelijk daalt de waarde van je spaargeld alleen maar doordat de inflatie hoger is dan het rendement op je spaarrekening. Dat zette mij (eigenlijk al langer… ) aan het denken dat ik wellicht ook iets met beleggen zou moeten gaan doen, maar daar heb ik, ondanks mijn financiële achtergrond, helemaal geen kaas van gegeten. Dus ik ging op onderzoek uit.

Allereerst heb ik het boek Blondjes Beleggen Beter van Janneke Willemse gelezen. Een plezierig te lezen (en ook verkrijgbaar als luisterboek) boek dat zonder saai te worden veel informatie geeft over beleggen op de beurs. Dat boek heeft mij laten inzien dat het wellicht helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn en dat ik het gewoon maar eens moet proberen.

 

HOE WERKT HET?

Maar hoe werkt het nou? Allereerst stort je geld op een beleggingsrekening die je bijvoorbeeld opent bij een bank of een beleggingsinstelling. Met het geld dat op die beleggingsrekening staat kun je op de beurs handelen. Je kunt daarvoor bijvoorbeeld aandelen kopen, beleggen in ETF’s (Exchange Traded Fund, deze indexfondsen volgt zo goed mogelijk de koers van een index zoals bijvoorbeeld de AEX) of handelen met hefboomproducten.

Tussen al deze verschillende soorten zit een verschil in risico, maar ook een verschil in moeilijkheidsgraad. Aandelen kun je gewoon kopen en verkopen, maar je moet dan wel weten wanneer precies, maar met hefboomproducten (sprinters) is het verhaal toch net even wat ingewikkelder en daar zal ik mij verder niet aan wagen.

WELK PASSIEF INKOMEN BEHAAL JE MET BELEGGEN?

Wanneer je beleggingen hebt gekocht, zal de koers van deze beleggingen fluctueren. Wanneer ze meer waard worden, heb je een positief rendement behaald. Daalt de waarde van de beleggingen dan is het rendement negatief. Dit rendement heb je pas definitief behaald wanneer je de beleggingen ook daadwerkelijk verkoopt. Daarnaast kun je ook dividend van de beleggingen ontvangen, dit verschilt echter per aandeel. Wanneer er bij het aandeel of ETF de vermelding DIS staat betekent dit dat het aandeel of fonds dividend uitbetaald. Staat er echter ACC dan is dat niet het geval, dan wordt het dividend teruggeplaatst in het fonds.  Wanneer je obligaties hebt, ontvang je geen dividend, maar de coupon, dit is de rentevergoeding voor de obligatie.

Beginnen met beleggen middenfoto

VOORDAT JE GAAT BELEGGEN

Voordat je gaat beleggen is het belangrijk om jezelf een paar vragen te stellen en deze dan ook te beantwoorden. Ik lees vaak dat het handig is om een beleggingsdagboek bij te houden om zo te kunnen leren van je beslissingen, maar om daar ook de antwoorden op onderstaande vragen in te zetten.

-> Wat is het doel van de beleggingen? Beleg je om de waarde van je beleggingen straks als pensioengeld te kunnen gebruiken? Of wil je het geld straks gebruiken voor de studie van de kinderen?

->  Hoe lang heb je de tijd? Als je naar bovenstaand doel kijkt, hoe lang heb je dan nog de tijd om te beleggen?

-> Wanneer je naar de tijdsduur kijkt wat is dan je risicoprofiel? Wanneer je nog een lange beleggingshorizon hebt, kun je mogelijk iets risicovoller beleggen dan wanneer die beleggingshorizon nog heel kort is.

-> Welk geld heb je over om mee te beleggen? Hou altijd een (grote) reservepot achter de hand voor nooduitgaven zoals een andere auto of een nieuwe wasmachine. Zelf ben ik eigenlijk best wel risicomijdend en zal ik alleen maar beleggen met geld dat ik niet direct nodig heb en tevens daarnaast nog een extra spaarsaldo achter de hand.

 

KIJK ALVAST HOE HET WERKT

Om alvast een beetje gevoel bij het beleggen op de beurs te krijgen heb ik om te beginnen eerst de RTLZ Beursspel-app gedownload. Met deze app heb je de beschikking over € 100.000 die je kan inzetten op de beurs. Je kunt o.a. aandelen, ETF’s (trackers), obligaties en grondstoffen kopen en valutatransacties uitvoeren. Heel interessant om daar eens mee te beginnen en rond te kijken. Zo kun je bijvoorbeeld zonder risico aandelen kopen en ook direct weer verkopen en sprinters inzetten (een sprinter is een beleggingsproduct van waarmee je versneld kunt profiteren van een koersstijging of een koersdaling van bijvoorbeeld een aandeel).

AANDACHTSPUNTEN

Er zijn een aantal aandachtspunten wanneer je gaat beleggen op de beurs.

  • Start met het beantwoorden van bovenstaande vragen. Wat is je doel met het beleggen, hoelang heb je de tijd en wat is je risicoprofiel?
  • Hou daarnaast altijd een reservepot achter de hand voor onvoorziene nooduitgaven.
  • Houd er rekening mee dat je bij het kopen en verkopen van bijvoorbeeld aandelen of ETF’s transactiekosten verschuldigd bent, dit is wel afhankelijk van via wie je belegt. Hier moet je echt rekening mee houden. Het is dus niet handig om zo maar elke keer te kopen en te verkopen. Dit beïnvloedt je uiteindelijke rendement.
  • Het is raadzaam om een beleggingsstrategie voor jezelf te hebben. Dit kan variëren van ‘zo gespreid mogelijk beleggen en rustig afwachten’ tot de beleggingsstrategie van Warren Buffet.
  • Heb geduld! Kijk dus niet iedere dag naar je beleggingsportefeuille, maar doe dit periodiek.
  • Ga boeken lezen over beleggen. En dan hoef je niet direct boeken te lezen over technische analyse van beleggen, maar begin eens met de boeken die ik heb gelezen. Dit zijn boeken die je informatie geven over wat beleggen is, maar die je ook activeren om er écht mee aan de slag te gaan.
  • Bedenk dat er een verschil is tussen investeren en speculeren. Investeren is het voor langere tijd geld steken in een bedrijf waarbij je vergoeding een deel van de winst van dat bedrijf is. Speculeren is het kopen of verkopen van een belegging om snel winst te maken. Dit laatste houdt dus in dat je gokt op een waardestijging of -daling op korte termijn van datgene waarin je belegt en is dus bijzonder risicovol.  

 

Beleggen voor beginners link Peaks

EN NU ECHT VAN START MET BELEGGEN

En toen moest ik toch echt ook zelf gaan beginnen. Allereerst heb ik mij aangemeld bij de beleggingsapp van Peaks. Ik las daarover op het internet en vond dat een leuke manier van beleggen. Je kunt daar je maandelijkse inleg zelf bepalen en je kunt het wisselgeld van je aankopen ook toevoegen aan je beleggingen. Wanneer je € 1,90 in de winkel moet betalen, voegt Peaks € 0,10 toe aan je beleggingen. Ongemerkt is dat dus een mooi spaarpotje. Je kunt dit allemaal zelf instellen. Daarnaast kun je je beleggingsprofiel zelf instellen. Wil je risicovol beleggen of juist niet. Ik ben heel enthousiast hierover omdat het heel helder opgezet is en je toch ongemerkt bedragen toevoegt aan je beleggingsportefeuille. Maar goed… alles is afhankelijk van het rendement dat wordt behaald en de (transactie)kosten. Met name in de kosten van beleggen met Peaks ga ik mij nog in verdiepen.

Daarnaast wil ik het beleggen ook zelf gaan proberen en ga ik nog een andere beleggingsrekening openen. Niet met de bedoeling om daar direct groot op te investeren, maar om het voor dit moment te gebruiken als leergeld. Het idee daarbij is om met name te beleggen in ETF’s en mogelijk daarnaast nog in een aantal interessante aandelen.

 

WAT ZIJN DE VOORDELEN EN NADELEN?

Nog even overzichtelijk de voor- en nadelen op een rijtje van het beleggen op de beurs. En beoordeel voor jezelf of jij zou willen beginnen met beleggen.

BEOORDELING BELEGGEN ALS PASSIEF INKOMEN

Aan de hand van vijf criteria zijnde investeringsniveau, mate van passiviteit, rendement, risico en persoonlijke voorkeur beoordeel ik deze vorm van passief inkomen. Een plus betekent dat het een positieve uitkomst is (en dus bijdraagt aan het gaan toepassen van deze vorm van passief inkomen), een min betekent een negatieve uitkomst. Aan het eind volgt mijn persoonlijke conclusie van deze manier van passief inkomen.

Investeringsniveau

Je kunt net zoveel geld beleggen als je zelf wilt (en als je zelf hebt…), maar het absolute positieve rendement (en het verlies helaas dus ook) zal hoger zijn wanneer je een groter bedrag hebt ingelegd. Een investering in geld zal het dus sowieso altijd zijn. Een waarschuwing van mijn kant: Beleg niet met geleend geld!

O

Investeringsniveau

Mate van passiviteit

Je kunt er net zoveel tijd in steken als je zelf wilt. Je kunt dagelijks kijken en handelen op de beurs, maar je kunt ook periodiek kijken wat je beleggingen waard zijn. Dit is allemaal afhankelijk van de strategie die je kiest. Het is wel raadzaam om op vaste tijden, bijvoorbeeld 1x per maand je beleggingen te checken om te kijken hoe het er mee gaat. 

P

Mate van passiviteit

Rendement

Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Van het te verwachten rendement is dus lastig iets te zeggen. Dit is o.a. afhankelijk van de tijdsduur waarin je belegt en van de samenstelling van de beleggingsportefeuille. Kort gezegd zou je kunnen zeggen: wanneer het rendement naar verwachting hoger zal zijn, is het risico ook hoger. Hou daarnaast de (transactie)kosten ook goed in de gaten, deze kunnen namelijk behoorlijk van invloed zijn op je uiteindelijke rendement. 

P

Rendement

Risico

Het risico is geheel afhankelijk van de beleggingsportefeuille, maar er is dus altijd een bepaald risico ook al heb je dat nog zo goed afgedekt door bijvoorbeeld je beleggingsportefeuille goed te spreiden. 

O

Risico

Persoonlijke voorkeur

Het hangt van je persoonlijke voorkeur af of beleggen een vorm van passief inkomen is die voor jou zou kunnen werken. Je moet je zeker enigszins willen verdiepen in hoe het werkt en wat welke belegging inhoudt. Wanneer je niet zelf wilt gaan beleggen, maar wilt dat iemand anders het voor je doet, een beleggingsspecialist, kan dat natuurlijk ook. 

P

Persoonlijke voorkeur

Conclusie

Gezien de rendementen uit het verleden lijkt dit een hele goede manier van passief inkomen. Wel moeten de risico’s goed worden ingecalculeerd en moet je in mijn ogen nooit beleggen met geld dat je op korte termijn nodig zou kunnen hebben.

Zelf heb ik mij eerder nog nooit zo verdiept in beleggen, maar door de eenvoudige manieren en de vele informatie omtrent beleggen die tegenwoordig worden aangeboden, wordt het de doorsnee consument, en mij dus ook, al een stuk makkelijker gemaakt.

Persoonlijk ben ik gestart met het beleggen via Peaks en heb daarnaast nu mijn eigen beleggingsrekening bij de bank. Ik zal de resultaten van mijn beleggingen in mijn volgende update met jullie delen.

 

R

Conclusie