De laatste blog was alweer een tijdje geleden, maar ik heb niet stilgezeten. Een terugblik van de afgelopen drie maanden…

BELEGGINGSDOELEN

Na het lezen van de boeken ‘Blondjes beleggen beter’ en ‘Miljonair met een gewone baan’ ben ik enthousiast geworden om te gaan beleggen. Deze boeken nemen je namelijk mee in de beginselen van het beleggen en maken je enthousiast om ook je vermogen te laten groeien door te gaan beleggen. De gedachte die ik had nadat ik deze boeken had gelezen was met name “waarom ben ik hier niet véél eerder mee begonnen?”.  

Allereerst heb ik mijn doelen voor het beleggen vastgesteld:

  1. Geld opzij zetten voor wanneer de kinderen 18 jaar zijn zodat zij dit voor hun studie, auto, huis, etc kunnen gebruiken (over ongeveer 10 jaar)
  2. Aflossing restant hypotheek bij einde looptijd (over ongeveer 14 jaar)
  3. Extra pensioen-inkomen (over ongeveer 27 jaar)

Ik heb een berekening gemaakt hoeveel ik per maand moet inleggen om bovenstaande doelen te bereiken bij een bepaald rendement. Ik heb daarbij gerekend met een rendement van 7% per jaar. 

BELEGGEN VIA DEGIRO

Om de gedefinieerde doelen te bereiken, heb ik een beleggingsaccount geopend bij DEGIRO. Ik heb, mede door bovengenoemde boeken, geïnvesteerd in een ETF met de naam VWRL. Een ETF is een beleggingsinstrument dat een index op de voet volgt. Ze combineren de voordelen van aandelen (verhandelbaarheid) met die van een beleggingsfonds (spreiding).

Wanneer je per dag naar de waarde van de beleggingsaccount kijkt, wisselt het enorm, zeker nu rondom de Amerikaanse verkiezingen. Zo sta ik momenteel € 285 in de plus bij een storting van € 4.000 (rendement van 7%), maar eind oktober stond ik € 60 in de min. 

Doordat de VWRL tot de kernselectie van DEGIRO behoort, zijn de beleggingskosten laag en dat is natuurlijk erg interessant. Het plan is dan ook om iedere maand een vast bedrag in deze ETF te investeren om daarmee bovenstaande doelen te behalen.  

Beleggen met Degiro

BELEGGEN VIA PEAKS

Zoals eerder geschreven heb ik mij ook aangemeld voor beleggen via Peaks. Dit is een eenvoudige en laagdrempelige manier van beleggen. Via Peaks kun je bijvoorbeeld je wisselgeld gebruiken om te beleggen, je kunt dit bedrag ook verdubbelen of een vast bedrag per week storten. Hoe risicovol je belegt kun je zelf instellen met je portfolio (4 mogelijkheden: mild t/m heet).

Een nadeel van beleggen via Peaks zijn de kosten. Deze zijn € 1 per maand, wat geen hoog bedrag is, maar als je een laag bedrag belegt, kan dit procentueel wel een hoog percentage zijn. Een ander nadeel van het beleggen via Peaks vind ik dat je zelf niet kunt kiezen waarin je belegt, je kunt een portfolio kiezen en dat is het dan. Maar dat is aan de andere kant ook wat het beleggen via Peaks zo laagdrempelig maakt.

In mijn ogen is beleggen via Peaks eerder voor het opbouwen van een leuk spaarpotje, en dat is uiteraard ook een goed doel, dan dat je er serieus grote bedragen in investeert. Momenteel is het saldo van de beleggingen bij Peaks € 139 waarbij er €11 rendement is behaald, Een mooi resultaat dus, maar ook deze beleggingen kunnen enorm fluctueren wanneer je naar de korte termijn kijkt.  

Wil je ook starten met beleggen via Peaks? Gebruik dan de kortingscode ANNEMC89Q en verdien gelijk € 5. 

Beleggen met Peaks

DAYTRADING

Omdat de beleggingen pas voor de lange termijn inkomsten genereren, ben ik nog op zoek naar een andere manier van passief inkomen. Omdat ik de wereld van de aandelen heel interessant vind, maar er eigenlijk maar weinig van weet ,heb ik de cursus Daytrading Masterclass van Kevin Timmer gevolgd. Ook dit is weer een hele interessante cursus waarin ik veel geleerd heb over candle sticks, charts, resistance lijnen, exit strategieën, etc.

Omdat de daytrading voornamelijk gedaan wordt wanneer de Amerikaanse markt open is, is dit in theorie heel mooi te combineren met een baan omdat de trading na 16.00 uur zal zijn. Ook hiervoor geldt dat je eerst veel zult moet oefenen om het daytraden onder de knie te krijgen. Voor mijzelf geldt dat ik dit toch te belastend wat tijd betreft vind omdat het tijdstip van 16.00 – 21.00 uur in ons gezin drukke tijdstippen zijn. Maar de opgedane kennis is zeker niet voor niets geweest. 

FOREX

Want via Instagram kwam ik op het spoor van Forex. Ik had de term al eens eerder voorbij zien komen, maar wist niet wat het inhield en vond het in het begin allemaal een beetje twijfelachtig. Maar ik werd getriggerd door de mooie resultaten die ik voorbij zag komen.  Gelukkig kon ik door de kennis die ik met de Daytrading Masterclass had opgedaan enigszins een inschatting maken hoe Forex in elkaar steekt.

Maar wat is Forex? De naam Forex komt van Foreign Exchange en is de markt waar handelaren en beleggers, valuta’s kopen en verkopen. Je koopt een bepaald valutapaar met de verwachting dat de koers gaat stijgen (buy) of dalen (sell). Is dat het geval dan kun je de positie op een gegeven moment sluiten en heb je winst behaald. Is dat niet het geval dan heb je een verlies. 

Je kunt het handelen op de Forex op verschillende manieren doen. Je kunt zelf handelen, je kunt signals volgen, maar je kunt je ook bij een Forex-bot aanmelden. Op Instagram heeft Forexgroentje dit allemaal heel duidelijk uitgelegd. Zelf heb ik mij bij een Forex-bot aangemeld, want het zelf traden zag ik niet zitten wat tijd betreft en kennis. Ik ben daarom begin oktober in zee gegaan met LexForex. Hun robot start de trades en besluit zelf wanneer de trade eindigt. Het gaat dus helemaal vanzelf en je kunt alles op je telefoon volgen via je MT4-account.

RESULTATEN FOREX

Ik ben ingestapt op 12 oktober voor GPB 1000 (voor de bot is dit de minimale inleg) en de eerste maand was het resultaat GPB 65 euro. Dat is dus bruto 6,5% PER MAAND! Uiteraard moeten de kosten daar nog vanaf, maar dan nog is het een heel mooi rendement. Gezien dit goede resultaat heb ik dus ook extra ingelegd en ben ik heel benieuwd naar de resultaten van de maand november. Zie de foto hieronder voor de resultaten. 

De resultaten voor deze eerste (halve maand) van deze Forexrobot zijn prachtige resultaten, maar ik ben voorzichtig om nu al té enthousiast te worden. De trades die nu lopen, lopen al langere tijd en staan nu helaas dik in het rood. Geduld is hierbij dus een schone zaak… (en laat geduldig zijn niet mijn beste eigenschap zijn…), we gaan dus zien hoe het deze maand zal gaan en of ik er verstandig aan heb gedaan om hiermee in zee te gaan. 

Forex resultaten

RISICOMANAGEMENT FOREX

Voordat ik ben ingestapt heb ik uiteraard wel (enigszins) gekeken waarin ik investeer en wat het risico is. De volgende onderdelen heb ik meegenomen in de beslissing:

  • Er wordt met een lotsize van 0.01/0.02 per GBP 500 getrade. 
  • De resultaten van deze Forexrobot zijn op FXBook te volgen, laat je dus niet direct afschrikken door hun Instagram-account. 
  • Ze hebben geen toegang tot mijn broker account bij IC Markets, maar kunnen alleen trades plaatsen, wijzigen en sluiten. 
  • Er zijn zeker verliesgevende trades geweest in de afgelopen periode, maar ze hebben nog geen dag in de min afgesloten. 
  • De fee is GPB 15 per maand en een percentage van 30% van de winst. Dat geeft tot op bepaalde hoogte vertrouwen want wanneer ik positieve resultaten behaal, behalen zij dat ook.  
  • Deze ForexRobot loopt al anderhalf jaar met goede resultaten. 

 

SAMENGEVAT

Ik ben enthousiast over het beleggen met de ETF’s, maar ik ben ook heel verrast over de mogelijkheden die Forex biedt. De komende maanden ga ik de resultaten bekijken en aan de hand daarvan beoordelen of ik met de Forex door zal blijven gaan, of dat het een eenmalig avontuur is geweest. We gaan het zien!

Ben je nieuwsgierig geworden of heb je vragen hierover, laat het me hieronder weten, wellicht kan ik ze beantwoorden. 

 

Let op! Ik ben geen beleggingsexpert, ik neem je mee in mijn eigen zoektocht naar passief inkomen en laat je de resultaten zien die ik zelf heb behaald ter inspiratie. Je bent ten alle tijde zelf verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt tav. investeren en beleggen.